Κολποσκόπηση είναι η εξέταση του κατώτερου γεννητικού συστήματος (δηλαδή του κόλπου, του αιδίου,του τραχήλου της μήτρας και του περίνεου), με το κολποσκόπιο.
Το κολποσκόπιο είναι ένα μικροσκόπιο ειδικά κατασκευασμένο , που έχει σύστημα φωτισμού , για να εξετάζει τον τράχηλο κυρίως, σε μεγέθυνση. Όταν στο τέστ Παπανικολάου ανιχνευτούν ύποπτα ευρήματα, τότε η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στην οριστική διάγνωση.
Πότε γίνεται η εξέταση αυτή;
Διενεργείται όταν στο τεστ Παπανικολάου ανιχνευτεί ατυπία, αλλοιώσεις είτε χαμηλού είτε υψηλού βαθμού (LGSIL και HGSIL), και όταν κατά την επισκόπηση ο τράχηλος δίνει την εντύπωση πιθάνης κακοήθειας. Παράλληλα με την κολποσκόπηση είναι δυνατή η λήψη ιστού για βιοψία.
Κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει η κολποσκόπηση;
Κατά την διάρκεια της κύησης, και ανάλογα με τα ευρήματα του τεστ ΠΑΠ, ο γιατρός μπορεί να κρίνει απαραίτητο να κάνει κολποσκόπηση. Στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο η εξέταση δεν διαφέρει από εκείνη που γίνεται εκτός κύησης. Λόγω της κύησης και των φυσιολογικών αλλαγών που υφίσταται ο τράχηλος, η κολποσκοπική διερέυνηση μπορεί να είναι δύσκολη. Επίσης η ληψη βιοψιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αιματηρή.
Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;
Η διαδικασία της κολποσκόπησης μοιάζει με αυτή της γυναικολογικής εξέτασης και της λήψης του τεστ Παπανικολάου. Ένας κολποδιαστολέας τοποθετείται εντός του κόλπου που επιτρέπει την εξέταση του τραχήλου και του ανώτερου τμήματος του κόλπου, με ειδική κάμερα ή προσαρμοσμένο μεγενθυντικό φακό. Το κολποσκόπιο βρίσκεται έξω από το σώμα της γυναίκας που εξετάζεται, και δεν ακουμπά σε αυτή. Ο τράχηλος και ο κόλπος καθαρίζεται με διάλυμα οξικού οξέος, οπότε τα παθολογικά ευρήματα εμφανίζονται λευκωπά (οι φυσιολογικές περιοχές είναι ροζ) και η εμφάνιση διάστιξης, μωσαικού και άτυπων αγγείων. Η εφαρμογή ιωδίου (Lugol) στον τράχηλο επίσης βοηθά στην αναγνώριση των ύποπτων περιοχών . Η εξέταση με ιώδιο πρέπει να γίνει μετά την υπόλοιπη εξέταση του τραχήλου (φυσιολογικό ορό , διάλυμα οξικού οξέος) διότι χρωματίζει την περιοχή με καφέ χρώμα. Οι παθολογικές περιοχές δεν χρωματίζονται με το ιώδιο, ενώ οι φυσιολογικές παίρνουν καφέ χρώμα από το ιώδιο. Εάν έχετε αλλεργία στο ιώδιο καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Σε περίπτωση που ληφθούν δείγματα ιστού για βιοψία , στο σημείο της βιοψίας, μπαίνει ένα αιμοστατικό διάλυμα το οποίο έχει καφέ – κίτρινο χρώμα (Monsel). Μετά από λήψη βιοψίας συνίσταται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες μετά τη κολποσκόπηση.
Σε ποιά φάση του κύκλου γίνεται η κολποσκόπηση;
Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου. Σε περίπτωση έντονης αιμόρροιας καλό είναι να αποφεύγεται και να διενεργήται σε άλλη χρονική περίοδο. Πριν την κολποσκόπηση θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κολπικών κρεμών και σεξουαλικών επαφών.
Πονάει σαν διαδικασία και πόσο διαρκεί;
Η κολποσκόπηση είναι μια ανώδυνη εξέταση. Κατά την εφαρμογή του διαλύματος οξικού οξέος ίσως να νιώσετε μία μικρή ενόχληση, η οποία υποχωρεί αμέσως. Σε περίπτωση που ληφθούν βιοψίες, θα αισθανθήτε εντονότερη ενόχληση, όπως μία ελαφριά κράμπα περιόδου. Η εξέταση διαρκεί γύρω στα είκοσι λεπτά και η δίαγνωση είναι άμεση. Σε περίπτωση που ληφθούν βιοψίες, η ανάλυση θα χρειαστεί λίγες μέρες.