Άλλαξε το χαμόγελό σου αλλά... φυσικά.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η πρόοδος της οδοντιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας έχουν συμβάλλει στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των ασθενών. Στις μέρες μας η απόκτηση ενός στόματος ελεύθερο από βιολογικά και λειτουργικά προβλήματα είναι σχετικά εύκολα εφικτό.

smile

Αυτό ωστόσο πολλές φορές δεν είναι αρκετό να ικανοποίσει τις ανάγκες των σύγχρονων ασθενών. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ένα φυσικό αισθητικό χαμόγελο, το οποίο εναρμονίζεται άρτια με τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου. Το χαμόγελο έχει πολύ σημαντική επίδραση στην υγεία και την ψυχολογία. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι τα άτομα που χαμογελούν εκλαμβάνονται από τους γύρω τους, ως πιο πετυχημένα, έξυπνα, και ελκυστικά.

Η οδοντιατρική τεχνολογία και τεχνογνωσία επιτρέπει την κατασκευή όμορφων δοντιών που μοιάζουν σχεδόν με τα φυσικά. Ωστόσο, η δημιουργία όμορφων δοντιών δεν είναι πολλές φορές αρκετή για να αποδώσει ένα όμορφο χαμόγελο. Το βασικότερο συστατικό ενός ειναι όμορφου χαμόγελου είναι το κατα πόσο τα δόντια και τα ούλα, εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου, όπως μαλλιά, δέρμα, μάτια και χείλη. Η παρουσία αρμονίας και ισορροπίας στο χαμόγελο και τις άλλες εκφράσεις του προσώπου είναι αυτό που θα δώσει ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα και θα μας επιτρέψει να χαμογελάμε με αυτοπεποίθεση.

Μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός του χαμόγελου με βάση το πρόσωπο δεν ήταν εφικτό να συμβεί. Αυτό συνέβαινε επειδή τις περισσότερες φορές ο οδοντοτεχνίτης, ο οποίος έφτιαχνε τις αποκαταστάσεις δεν είχε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο του ασθενούς, αλλά ακόμη και όταν ήξερε τον ασθενή, δεν μπορούσε να “δοκιμάσει” τις αποκαταστάσεις αυτές στο στόμα του, για να εξετάσει εάν πραγματικά του ταιριάζουν. Ο ασθενής είχε ουσιαστικά την δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμα μόνο στο τέλος της θεραπείας, όταν οι αποκαταστάσεις ήταν ήδη έτοιμες. Καθότι όμως οι αποκαταστάσεις αυτές ήταν ολοκληρωμένες, ο οδοντίατρος είχε λίγα περιθώρια για την επιδιόρθωσή τους, με αποτέλεσμα τόσο ο ασθενής όσο και ο ιατρός να έρχονται σε δύσκολη θέση και να υπάρχει οικονομική και χρονική επιβάρυνση και από τις δυο μεριές.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των περιορισμών ήταν η δημιουργία αποκαταστάσεων που δεν ταίριαζαν στην προσωπικότητα του ασθενούς. Την λύση σε αυτο το πρόβλημα έδωσε η τεχνολογία. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε στον υπολογιστή, προτού ξεκινήσει η όποια θεραπεία, την μορφή του νέου χαμόγελου, λαμβάνοντας υπ’οψιν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Επιπλέον ο ασθενής έχει την δυνατότητα να „δοκιμάσει“ το νέο χαμόγελο, όπως αυτό σχεδιάστηκε στον υπολογιστή, ώστε να κρίνει εάν αυτό ικανοποιεί τις αισθητικές του απαιτήσεις. Εάν το αποτέλεσμα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ασθενούς ξεκινά η φάση της υλοποίησης, δηλαδή της μετατροπής αυτού που σχεδιάστηκε στον υπολογιστή σε μια μόνιμη αποκατάσταση.

Στάδια απόκτησης του νέου χαμόγελου.

1. Σχεδιασμός του νέου χαμόγελου

2. Δοκιμή του χαμόγελου             

3. Υλοποίηση

Σχεδιασμός του νέου χαμόγελου

Στην 1η επίσκεψη γίνεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ενώ παράλληλα λαμβάνονται και αποτυπώματα, ώστε να ξεκινήσει η σχεδίαση του χαμόγελου. Όπως όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σπίτι, πρέπει αρχικά να γίνει ένα ακριβές σχέδιο αυτού που θέλουμε να έχουμε, και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η φάση της υλοποίησης, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το χαμόγελο. Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου όπως χείλη, δέρμα, μάτια, μύτη και ακολουθώντας τους αισθητικούς κανόνες της αρμονίας και ισορροπίας ορίζουμε την ιδανική θέση και το περίγραμμα των νέων δοντιών. Για τον σχεδιασμό της μορφής και θέσης των νέων δοντιών εξετάζουμε εκτός απο τις φωτογραφίες και τα βιντεο, ώστε να υπολογίσουμε την σχέση που θα έχουν τα δόντια με τα χείλη κατά την ομιλία ή όταν ο ασθενής γελάει.

αρχικη

 

Δοκιμή του νέου χαμόγελου

Στην 2η επίσκεψη εξετάζουμε εάν αυτό που σχεδιάσαμε στον υπολογιστή, ταιριάζει πράγματι στον ασθενή. Χωρις να τροχίσουμε καθόλου τα δόντια και χωρίς να κάνουμε αναισθησία τοποθετούμε ένα υλικό πάνω στα φυσικά δόντια του ασθενούς, το οποίο είναι στο χρώμα των δοντιών και αποκτά την μορφή την οποία σχεδιάσαμε στον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής έχει την δυνατότητα να δει, αλλά και να νιώσει πάνω του πως ακριβώς ο ίδιος θα θα φαίνεται με το νέο χαμόγελο. Αυτό μερικοί το ονομάζουν και testdriveτου νέου χαμόγελου. Μερικές φορές μπορούμε να αφήσουμε το υλικό αυτό πάνω στα δόντια για μερικές μέρες, ώστε ο ασθενής να πάρει και την γνώμη από άτομα που εμπιστευέται σχετικά με την νέα του εικόνα. Το υλικό που προστίθεται στα δόντια μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα είτε από τον ασθενή, είτε απο τον ιατρό. Η εικόνα του ασθενούς σε αυτό το στάδιο αντιπροσωπέυει σε μεγάλον βαθμό την εικόνα του, κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας, με την κατασκευη των τελικών αποκαταστάσεων. Εάν ο ασθενής μείνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, ξεκινά η φάση της υλοποίησης.

διαδικασια

Υλοποίηση

Σε αυτην την φάση στόχος είναι αυτό το οποίο σχεδιάστηκε στον υπολογιστή και δοκιμάστηκε στο στόμα να μετατραπεί σε μια μόνιμη τελική αποκατάσταση. Για να μετατρέψουμε το νέο χαμόγελο σε πραγματικότητα η σύγχρονη οδοντιατρική μας παρέχει πολλές μεθόδους, όπως ορθοδοντική θεραπεία, όψεις, στεφάνες, ρητίνες. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου καθορίζεται από την κατάσταση των δοντιών του ασθενούς κατά την έναρξη της θεραπείας, το αποτέλεσμα που επιθυμεί να έχει, τον χρόνο της θεραπείας και το κόστος. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρείαζεται μόνο μια ορθοδοντική θεραπεία ή μόνο όψεις, αλλά μπορεί να απαιτείται και συνδυασμός διαφορετικών θεραπευτικών μεθόδων.

Η τεχνολογία μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε τις τελικές αποκαταστάσεις, όπως ακριβώς αυτές σχεδιάστηκαν στον υπολογιστή και έπειτα δοκιμάστηκαν στο στόμα. Αυτή η μέθοδος δίνει προβλεψιμότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα και βοηθά την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ασθενούς, του οδοντιάτρου και του οδοντοτεχνίτη, για ένα θέμα στο οποίο ο υποκειμενικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο.

τελικη

Σε ποιόν απευθύνεται η μέθοδος αυτή

1. Σε άτομα που πρόκειται να αποκτήσουν μια νέα αποκατάσταση (θήκη, γέφυρα, εμφύτευμα) στην πρόσθια περιοχή του στόματος, που φανερώνεται όταν μιλάμε ή χαμογελάμε.

2. Σε άτομα που έχουν στραβά δόντια και θέλουν να δουν πως θα φαίνονται όταν αυτά ισιώσουν.

3. Σε άτομα που έχουν παλιές εμφράξεις ή παλιές θήκες στα πρόσθια δόντια και θέλουν να ανανεώσουν το χαμόγελό τους.

4. Σε άτομα που πρόκειται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα στην πρόσθια περιοχή του στόματος.

5. Σε άτομα που πρόκειται να αποκτήσουν αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως όψεις ρητινών ή πορσελάνης.

6. Σε άτομα με κενά στα δόντια τους και θέλουν να δουν πως θα φαίνονται εάν το κενό κλειστεί.

7. Σε άτομα που θα ηθέλαν ένα πιο φυσικό και αρμονικό χαμόγελο.

 

Ευχαριστώ θερμά τον οδοντίατρο κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη για τη σύνταξη του άρθρου. Για πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει ο οδοντίατρος και τα στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε παρακάτω:

https://www.kclinic.gr/

Please publish modules in offcanvas position.