Τι είναι οι κράμπες και γιατί συμβαίνουν;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

cramping

Οι περισσότεροι από μας έχουν βιώσει τον πόνο που προκαλεί μια μυϊκή κράμπα. Συνήθως έρχεται από εκεί που δεν την περιμένει κανένας και πολλές φορές είναι η αιτία να διακοπεί κάθε δραστηριότητα.

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να συμβούν σε όλους, ακόμα και σ αυτούς που φαινομενικά βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι μυϊκές κράμπες είναι ακούσια ισχυρή μυϊκή συστολή. Eπίμονοι, επώδυνοι σπασμοί των μυών που συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλίας. Στα σημεία όπου εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι.

ΑΙΤΙΑ

Oι βασικές αιτίες για την εκδήλωσή τους είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και η έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο). Όλα αυτά μπορεί να προκύψουν υπό ορισμένες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, όταν:
1. O ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
2. Καταπονούνται υπερβολικά οι μύες κατά τη διάρκεια άσκησης ή εργασίας.Yπερβολική κόπωση και υπερφόρτωση του μυός. Στις περιπτώσεις αυτές διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συνόλου με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρής μυϊκής συστολής. Όταν η κράμπα προκαλείται από υπερκόπωση, τα συμπτώματα είναι “τοπικά” αφορούν δηλαδή μόνο το συγκεκριμένο μυ και τις υπερφορτωμένες μυϊκές ίνες.Yπερβολική εφίδρωση και την επακόλουθη απώλεια νατρίου μέσω του ιδρώτα, ιδιαίτερα όταν ένας αθλητής γυμνάζεται σε θερμό περιβάλλον. Τέτοιου είδους κράμπες παρατηρούνται ακόμα κι όταν η άσκηση δεν είναι ιδιαίτερα έντονη.
Το νάτριο, καθώς και άλλοι ηλεκτρολύτες (κυρίως το χλώριο) είναι υπεύθυνοι για την κατακράτηση υγρών στο σώμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση του οργανισμού. Η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών και ιδιαίτερα του νατρίου, καθώς και η αφυδάτωση επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία του οργανισμού, οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, στη μείωση της απόδοσης και στην εμφάνιση μυϊκών κραμπών.
Όταν προκαλούνται κράμπες τα επίπεδα του νατρίου, έχουν ήδη πέσει πολύ χαμηλά. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει όταν η κράμπες προκαλούνται λόγω της κόπωσης, όταν η μυϊκή κράμπα οφείλεται στην απώλεια νατρίου, η σύσπαση δεν περιορίζεται τοπικά σε ένα μυ αλλά “πηδάει” από το ένα μέρος του μυός σε άλλο και πολλές φορές από εμφανίζονται κράμπες και σε άλλους μύες.

3. Μια γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.

4. O οργανισμός παρουσιάζει αφυδάτωση.

5. Κατάχρηση αλκοόλ.

 6. Διαβήτης

7. Υπογλυκαιμία

8. Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και άλλα ενδοκρινολογικά προβλήματα

9. Αναιμία

10. Χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.

11.  Παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος όπως η νόσος του Πάρκινσον

12. Ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, αντιψυχωτικά φάρμακα, αλβουτερόλη, αναστολείς των καναλιών ασβεστίου (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψηλής πίεσης), νιακίνη (ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Ξαφνικός, έντονος πόνος που εμφανίζεται απροειδοποίητα σε μυς, ιδιαίτερα στα κάτω μέλη
  • Δημιουργία σκληρής μυϊκής μάζας στους μυς που παθαίνουν κράμπα, που είναι ψηλαφητή κάτω από το δέρμα. Η μάζα αυτή φεύγει όταν υποχωρεί η κράμπα.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΥΙΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

  • Ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από τη σωματική άσκηση και συμμετοχή σε σπορ.
  • Μην εκτίθεστε πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο ή στο πολύ κρύο.
  • Αποφυγή αφυδάτωσης. Η λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα κατά τις ασκήσεις που γίνονται σε ψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλουν στην πρόληψη των κραμπών. Με τη λήψη υγρών ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.
  • Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενες κράμπες κατά τον ύπνο, είναι πιθανόν ο γιατρός μετά την αξιολόγηση του ασθενούς να αποφασίσει ότι πρέπει να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά όπως για παράδειγμα  βενζοδιαζεπάμη (Valium). Πριν πέσετε για ύπνο κάντε αρκετές διατάσεις στα πόδια σας, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  • Σε περίπτωση που εκδηλώνεται μια κράμπα, οι μυς που έχουν προσβληθεί πρέπει να τεντώνονται και να γίνεται ένα ελαφρύ μασάζ για να βοηθηθούν οι μυς να χαλαρώσουν. Η τοποθέτηση πάγου βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μυς υπό ένταση. Αργότερα μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Please publish modules in offcanvas position.