Η πιο ωραία εποχή του χρόνου έφτασε.. τα Χριστούγεννα! Και μαζί με αυτά, για μένα το νοστιμότερο γλύκισμα, τα μελομακάρονα! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές κ έχω καταλήξει σε αυτή, αφενός διότι είναι νόστιμη αφετέρου είναι εύκολη στην παρασκευή της.
Η ζύμη (βάζουμε τα υλικά μας σε μία λεκάνη και τα ανατεύουμε όλα μαζί)
- 1+1/2 κούπα λάδι
- 1/2 κούπα φυτίνη
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3/4 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 8 κούπες αλεύρι αλλατίνη
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου μισή ώρα.
Το σιρόπι (βουτάμε τα μελομακάρονα όπως είναι ζεστά σε κρύο σιρόπι)
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει ένα ωράιο σιρόπι. Γύρω στα δέκα λεπτά. Θα το δείτε. Εάν θέλετε βάζετε κ λίγο φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα.
Η γαρνιτούρα
- 1 + 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Κανέλλα και γαρύφαλλο μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε. Εξαρτάται τα γούστα.
Καλή επιτυχία!!!