Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

galatopita

Ένα πανέυκολο γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 φακελάκια/κάψουλες σε μορφή σκόνης
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1/2 πορτοκάλι
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο σε κυβάκια
  • μια πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ ή το νισεστέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι ή το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί  και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ.

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αβγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα η με μέλι.

Καλή επιτυχία!

Please publish modules in offcanvas position.