
Τα ψωμάκια pretzel είναι πολύ νόστιμα! Μπορείτε να τα φάτε όλες τις στιγμές!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 2 κουτ. σούπας ξερή μαγιά
- 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 1 ασπράδι αυγού
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- σουσάμι
- λίγο χοντρό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε στο μίξερ 3 χούφτες αλεύρι με την μαγιά.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με το λάδι, τα 2 κουτ. γλυκού αλάτι και την ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα 3 αυγά σε μέτρια ταχύτητα και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα με το λάδι που φτιάξαμε και το αλεύρι με την μαγιά και χτυπάμε πάλι σε πιο δυνατή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε λίγο αλευράκι ακόμη μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή, σαν του ψωμιού και την ζυμώνουμε με τα χέρια για 8-9 λεπτά για να γίνει ελαστική και να δέσει τελείως.
- Την σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για 1 ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο περίπου 35×30 και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ.
- Πλάθουμε “κορδόνια” μήκους 45-50 εκ. Σχηματίζουμε πρέτσελ και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε 15 λεπτά πριν τα ψήσουμε να φουσκώσουν λίγο ακόμη σκεπασμένα πάλι με την νωπή πετσέτα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο και παράλληλα χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε τα πρέτσελ μας. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν ωστε να μην σπάσουν.