Τσουρέκι πασχαλινό.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

tsoureki

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για αφράτα τσουρέκια! Την φτιάχνω κάθε χρόνο. Θέλει χρόνο και υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά

  • 1 κιλό αλέυρι σκληρό και λίγο ακόμα. Θα το δείτε στο ζύμωμα, να μην κολλάει η ζύμη και να γίνει ελαστική και εύπλαστη.
  • 1 βιτάμ.
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά.
  • 5 αυγά.
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό.
  • Ξύσμα μισού πορτοκαλιού και μισού λεμονιού.
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη.
  • 1 κουταλιά κακουλέ σε σκόνη.
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι.
  • 1 αυγό για το άλλειμα.
  • Ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, σοκολάτα, ή ένα κόκκινο αυγό για την επιφάνεια.

Εκτέλεση

Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού από το αλεύρι μας, ανακατώνουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει και να γίνει διπλάσιο (κανένα μισάωρο περίπου).
Σε κασταρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά μας και τα προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο ανακατώνοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι.
Χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας  στη λεκάνη με τη μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ελαστική και εύπλαστη υφή. Καλύπτουμε με ζελατίνα τη λεκάνη μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα
Αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (για 2 ώρες περίπου).
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν (30 - 40 λεπτά περίπου).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-180° (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).
Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή ότι άλλο προτιμάτε.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά (και πάλι εξαρτάται από τον φούρνο σας).

Please publish modules in offcanvas position.