Σωστή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

pregnancy

Ποια διατροφή θεωρείται καλή για την εγκυμοσύνη;

Αν τρώτε καλές και θρεπτικές τροφές, δε θα έχετε πρόβλημα να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης μετά τη γέννηση του μωρού σας. Εάν έχετε πρόβλημα βάρους - ζυγίζετε περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό - ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε το με το γιατρό σας, καθώς η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λιμοκτονήσετε.

Η προσθήκη βάρους από 8 έως 16 κιλά θεωρείται φυσιολογική αλλά δε θα έχει μεγάλη σημασία, εκτός εάν υπερβείτε αυτά τα όρια κατά πολύ. Λίγοι είναι οι γιατροί που συνιστούν συγκεκριμένο στόχο απόκτησης βάρους με συγκεκριμένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Εάν βέβαια πάρετε περισσότερό από τα 20 κιλά, θα χρειαστεί αρκετός καιρός μετά την εγκυμοσύνη για να τα χάσετε. Καλό θα ήταν λοιπόν να μη χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη ως δικαιολογία για να τρώτε όλη την ώρα!

Ακόμη και προτού μείνετε έγκυος θα ήταν καλό να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά εποχής, ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν το πολύτιμο φυλλικό οξύ και να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και ποικιλία τροφών.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αγέννητο μωρό σας παίρνει από εσάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Έτσι, για να διασφαλίσετε πως τόσο εσείς όσο και το μωρό σας παραμένετε υγιείς και δυνατοί κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ

  • Καταναλώνετε τρία κανονικά γεύματα και δύο με τρία ελαφριά σνακ στη διάρκεια της ημέρας.
  • Περιλαμβάνετε στα γεύματά σας άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Πίνετε τακτικά νερό, τουλάχιστον οχτώ ποτήρια τη μέρα.
  • Συμπεριλάβετε κι άλλα υγρά στη διατροφή σας, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, φρέσκους χυμούς φρούτων και σούπες.
  • Τρώτε μία μερίδα λιπαρού ψαριού και μία μερίδα λευκού ψαριού την εβδομάδα (όμως αποφεύγετε τον ξιφία και τον τετράπτουρο).
  • Να βάζετε ελαιόλαδο στα φαγητά και στις σαλάτες, με μέτρο όμως.

Το κρέας και τα ψάρια, κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είναι σωστά μαγειρεμένα.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ

  • Μισοψημένο ή ωμό αβγό ή τροφές που φτιάχνονται με αυτό (ΠΧ μαγιονέζα).
  • Ωμό κρέας ή ψάρι σε πιάτα όπως το σούσι, το ταρτάρ και καπνιστός σολωμός ή στρείδια.
  • Δε πρέπει να τρώτε κρέας και ψάρι που έχει μείνει πολλές ώρες έξω από το ψυγείο.
  • Ξιφία και Τετράπτουρο. Τα ψάρια αυτά περιέχουν δυνητικά μη ασφαλή επίπεδα του φυσικού υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας. Ο τόνος επίσης περιέχει υδράργυρο, γι’ αυτό περιορίστε τις ποσότητες που καταναλώνετε σε μια μέτρια κονσέρβα (140 γρ. στραγγισμένο βάρος ανά κονσέρβα) ή σε δύο φρέσκα φιλέτα (μέχρι 170 γρ. βάρος ανά ωμό φιλέτο) την εβδομάδα.
  • Αλκοόλ. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
  • Μαλακά τυριά (πχ μπλε τυριά).
  • Συκώτι διότι περιέχει πολύ βιταμίνη Α η οποία είναι βλαβερή για το μωρό σας.
  • Τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί συντηρητικά καρυκεύματα και χρωστικές διότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανεπιθύμητων χημικών ουσιών.
  • Επεξεργασμένες τροφές διότι οι θρεπτικές ουσίες είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες από την κονσερβοποίηση, την παστερίωση ή την κατάψυξη.
  • Ο δυνατός καφές και το τσάι επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα η τανίνη του τσαγιού που πίνεται μετά από ένα γεύμα μπορεί να εμποδίσει την αφομοίωση του σιδήρου που περιέχεται στην τροφή. Η καφεΐνη και η ταννίνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μην κάνουν καλό στο μωρό.

Προσοχή: Το σάκχαρο είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας για την εγκυμοσύνη, οπότε όλες οι τροφές που το αυξάνουν πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Γλυκά μπορείτε να τρωτε σε μικρές ποσότητες και όχι πιο συχνά από 1-2 φορές την εβδομάδα.

Θα χρειάζεστε περίπου 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, από τις 2.000-2.500 που απαιτούνται πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτές οι πρόσθετες ανάγκες σας θα είναι μεγαλύτερες, αν έχετε ξαναγεννήσει σχετικά πρόσφατα αν κουράζεστε, αν έχετε στρες, ή αν το βάρος σας είναι λιγότερο του κανονικού.

Please publish modules in offcanvas position.