Η κοσμετολογία έχει κάνει θαύματα στον τομέα της διατήρησης της νεότητας και σίγουρα της οφείλουμε πολλά. Ωστόσο, οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά μας.
Μην απορείτε λοιπόν, αν το ανανεωμένο και λαμπερό σας πρόσωπο το χρωστάτε στα πορτοκάλια και το σπανάκι που καταναλώσατε την προηγούμενη ημέρα.
Πάμε να δούμε μαζί ποιες βιταμίνες βοηθούν στη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας μας και σε ποιες τροφές μπορούμε να τις βρούμε:
Βιταμίνη Α
Τη συναντάμε στα περισσότερα καλλυντικά και κρέμες φροντίδας με την ονομασία ρετινόλη. Είναι η κύρια βιταμίνη που βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, ενώ συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου. Συντελεί στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.
Πηγές βιταμίνης Α: Το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα καρότα, τα αυγά, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες.
Βιταμίνες του συμπλέγματος B
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του. Η έλλειψη ιδιαίτερα της Β2 προκαλεί άφθες, γωνιακή χειλίτιδα και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι.
Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και βοηθά στην πρόληψη των λαθών που συμβαίνουν κατά τον διπλασιασμό των γονιδίων.
Πηγές φολικού οξέος: Πολλές τροφές όπως το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι τομάτες περιέχουν φολικό οξύ, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά το έχουν ως πρόσθετη ουσία.
Βιταμίνη Β5
Έχει ήπιες μαλακτικές ιδιότητες και τη συναντάμε σε πολλά καλλυντικά με την ονομασία πανθενόλη. Η σύγχρονή της ονομασία είναι παντοθενικό οξύ. Συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων, βοηθώντας παράλληλα τη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.
Πηγές βιταμίνης Β5: Το συκώτι, τα όσπρια, ο βασιλικός πολτός, οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια.
Βιταμίνη C
Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση της την κατατάσσει στις πιο αγαπημένες βιταμίνες της ομορφιάς, καθώς η προστασία που μας παρέχει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει την εμφάνιση των ρυτίδων.
Πηγές βιταμίνης C: Όλα τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, οι φράουλες και οι πιπεριές.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του διορθωτικού γονιδίου.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η βιταμίνη D έχει τη ικανότητα να σκοτώνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις, υποβοηθώντας τον διορθωτή να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.
Η σωστή διατροφή αλλά και η παραμονή κάτω από τον ήλιο για 20-30 λεπτά (πάντα φυσικά με τη χρήση αντηλιακού) θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D.
Βιταμίνη Ε
Επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ μπορεί να καταπολεμήσει περιπτώσεις ξηρότητας ή ερεθισμού της επιδερμίδας σας.
Πηγές βιταμίνης Ε: Το ελαιόλαδο, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα δημητριακά.
Βιταμίνη PP ή πολυφαινόλες
Οι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Τροφές στις οποίες περιέχεται : σταφύλια, εσπεριδοειδή.
(*) Ελεύθερες ρίζες
Πρόκειται για ιδιαίτερα «αντιδραστικά», φυσικά χημικά συστατικά, τα οποία παράγονται από το ίδιο μας το δέρμα, ως
απάντηση στις ποικίλες περιβαλλοντικές επιθέσεις, από την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι τον καπνό του τσιγάρου. Επιδρούν κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες και είναι μεταξύ άλλων, υπεύθυνες για την χαλάρωση του δέρματος, την έλλειψη ελαστικότητας και λάμψης, με συνέπεια την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η εξουδετέρωσή τους γίνεται με τη βοήθεια ειδικών μορίων που καταφέρνουν να τις «παγιδεύσουν», και τέτοια είναι οι βιταμίνες A, C, E.
Ιχνοστοιχεία
Ψευδάργυρος
Διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Η έλλειψη ψευδάργυρου προκαλεί ανικανότητα επούλωσης τραυμάτων και είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: θαλασσινά, αμύγδαλα
Σελήνιο
Μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη του εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: γαρίδες, κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι, καρύδια.
Λιπαρά οξέα
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καταπολέμηση χρόνιων δερματοπαθειών και βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Η έλλειψη τους θεωρείται η βασική αιτία για τα άτονα, θαμπά μαλλιά.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ηλιέλαιο, τις σαρδέλες και τα λαχανικά.
Οι εχθροί των βιταμινών
Θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, ότι η απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό σας και η ευεργετική δράση τους στη συνέχεια, εξαρτώνται απόλυτα από τις κακές συνήθειες που πιθανόν έχετε. Το κάπνισμα που καταστρέφει τη βιταμίνη C και η κατανάλωση αλκοόλ που εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφών που τις περιέχουν, προκειμένου να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξαντλητικές και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος πιθανόν να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφή.
Σ υ μ β ο υ λ έ ς
Ενισχύστε τη δράση των προϊόντων που περιέχουν στην σύνθεσή τους
βιταμίνες :
– Περιορίζοντας το κάπνισμα, καθώς, εκτός των άλλων, μειώνει γρηγορότερα αποθέματα βιταμίνης Α και C στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί με τα χρόνια τη θαμπή και άτονη όψη της επιδερμίδας.
– Μην αγνοείτε την αντηλιακή κρέμα ή φροντίστε η κρέμα ημέρας να έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία μειώνει την
αποτελεσματικότητα των προϊόντων περιποίησης με βιταμίνες.
– Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε
βιταμίνες, μέταλλα και βιταμίνη C.