Τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πολλές γυναίκες όταν ακούν τη λέξη ενδομητρίωση πανικοβάλλονται. Σκέφτονται κατευθείαν ωχ μήπως είναι μια προ καρκινική κατάσταση, θα μπορώ να κάνω παιδιά, θα χρειαστεί χειρουργείο και πολλά άλλα. Τι είναι όμως η ενδομητρίωση;

endometriosis

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται συνήθως εστίες ή κύστεις . Η ενδομητρίωση εντοπίζεται στις ωοθήκες, στη, εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, στους συνδέσμους της μήτρας, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο , στο αιδοίο, στο περιτόναιο και σπάνια σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι ο πνεύμονας.

Η αιτία της ενδομητρίωσης παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που την ερμηνεύουν μερικώς. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το αίμα παλινδρομεί από τις σάλπιγγες προς την περιτοναϊκή κοιλότητα μεταφέροντας κύτταρα του ενδομητρίου, τα οποία προσκολλώνται στα διάφορα όργανα της κοιλίας και της πυέλου, σχηματίζοντας εστίες. Άλλες θεωρίες λένε ότι οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η κλινική εικόνα της ενδομητρίωσης εξαρτάται από την περιοχή εντόπισης, την έκταση της βλάβης και από τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι :

 • Πόνος κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως
 • Πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Πόνος σε καθημερινή βάση στην κοιλιακή περιοχή και στην πύελο
 • Οσφυαλγία
 • Δυσκοιλιότητα και ενοχλήσεις κατά την αφόδευση
 • Επώδυνη και συχνή ούρηση
 • Υπογονιμότητα

Λόγω της φύσεως της πάθησης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται. Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τα στάδια της νόσου, όλοι συμφωνούν στο ότι κάθε περίπτωση ενδομητρίωσης είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι δυνατό να βρούμε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ακριβώς όμοιες περιπτώσεις. Το μέγεθος του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται και από το συνολικό ποσό των ενδομητριωσικών εστιών.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης θα γίνει με βάση τη φυσική εξέταση, τη μέτρηση του βιοχημικού δείκτη CA 125 στον ορό του αίματος, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος των γεννητικών οργάνων και αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Αδιαμφισβήτητα ο πιο σίγουρος τρόπος για να τεθεί η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση και η ιστολογική εξέταση.

Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, μπορούμε να διακρίνουμε 4 κατηγορίες αντιμετώπισης:

 1. Παρακολούθηση
 2. Εγκυμοσύνη
 3. Φαρμακευτική αντιμετώπιση: Χορήγηση αναλγητικών (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αναστολείς της σύνθεσης προσταγλανδινών), Χορήγηση ορμονικής θεραπείας, Αντισυλληπτικά δισκία, Λήψη προγεστερόνης, Φάρμακα GnRH.
 4. Χειρουργική θεραπεία

Πολλές φορές λέγεται στις γυναίκες με ενδομητρίωση ότι ''δεν μπορείς να μείνεις έγκυος εάν έχεις ενδομητρίωση''. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η ενδομητρίωση είναι νόσος γόνιμων γυναικών. Πολλές από τις γυναίκες με ενδομητρίωση που θέλουν να κάνουν παιδιά, μπορούν να κάνουν παιδιά. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η ενδομητρίωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπογονιμότητα.

Please publish modules in offcanvas position.