Τι ακριβώς είναι τα ινομυώματα;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις, συμπαγείς όγκοι, οι οποίοι έχουν λευκό χρώμα. Εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της μήτρας αλλά και σε άλλες περιοχές του γεννητικού συστήματος.

ινομυωμα

Διακρίνονται σε:

  • Υπορογόνια (εξωτερική επιφάνεια της μήτρας)
  • Ενδοτοιχωματικά (μέσα στο τοίχωμα της μητρας)
  • Υποβλεννογόνια (κάτω από το ενδομήτριο)

Τα αίτια των ινομυωμάτων είναι άγνωστα. Επιβεβαιωμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα (εμφάνιση ινομυωμάτων σε γυναίκες συγγενείς της ασθενούς) και η δράση των γυναικείων φυλετικών ορμονών, των οιστρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προέρχονται από καταστάσεις όπως κύηση, χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών και γενικώς εξωγενών οιστρογόνων και εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας (15-45 ετών). Ως επιπρόσθετοι παράγοντες περιγράφονται ακόμη η παχυσαρκία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Περίπου σε μία στις 5 γυναίκες, μετά την ηλικία των 35 ετών, βρίσκονται μονήρη ή πολλαπλά ινομυώματα διαστάσεων από λίγα mmέως αρκετά cm. Σπανιότερα αποκτούν πολύ μεγάλο μέγεθος.

Όταν είναι μικρά συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Όταν όμως μεγαλώσουν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως μητρορραγίες, δυσμηνόρροια και πόνο. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα μπορεί να ευθύνονται για προβλήματα υπογονιμότητας. Στην κύηση μπορεί να ευθύνονται για αυτόματες αποβολές και σπάνια μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν προβλήματα στον τοκετό.

Η διάγνωση τους μπορεί να γίνει με γυναικολογική εξέταση, στην οποία θα ψηλαφηθεί ο όγκος, ο οποίος μπορεί να προκαλεί παραμόρφωση του σώματος της μήτρας. Διάγνωση μπορεί να γίνει με διακοιλιακό και κολπικό υπερηχογράφημα, όπως επίσης με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Όταν διερευνάται η υπογονιμότητα,η υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να διαγνώσει το ινομύωμα.

Στα μικρά ινομυώματα χωρίς συμπτώματα συστήνεται απλή παρακολούθηση με γυναικολογική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε μεγάλα ινομυώματα ή σε γρήγορη αύξηση του μεγέθους τους ή σε έντονα συμπτώματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

 Η αφαίρεση τους  γίνεται λαπαροτομικά, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά  ενώ μερικές φορές χορηγούνται προεγχειρητικά ορμονικά σκευάσματα (GnRH- ανάλογα) για να μειωθούν σε μέγεθος και να μειωθεί η αιμάτωσή τους . Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ολοκληρώσει το αναπαραγωγικό τους έργο συνήθως αφαιρούνται όλα τα γυναικολογικά όργανα με ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα (σάλπιγγες-ωοθήκες).


Ινομυώματα και κύηση

Η κύηση με ινομύωμα δεν εμφανίζει συνήθως ιδιαίτερα συμπτώματα. Η πορεία του τοκετού και η εξέλιξη του είναι συνήθως φυσιολογική.

Τα ινομυώματα είναι προτιμότερο να αφαιρεθούν πριν την κύηση για τους εξής λόγους:

  • Αν έχουν μεγάλο μέγεθος μπορεί να παραμορφώσουν την ενδομήτρια κοιλότητα
  • Προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα του ενδομητρίου.
  • Μπορεί να ευθύνονται για προηγούμενες αποβολές.
  • Σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Αν είναι πάνω από τρία και διαταράσσουν την αρχιτεκτονική του τοιχώματος της μήτρας.

 

Please publish modules in offcanvas position.