Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ Παπανικολάου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

τεστ παπ

Πολλές φορές όταν είναι να κάνουμε μια εξέταση, είμαστε αναβλητικοί. Λέμε θα καθυστερήσω λιγάκι να την κάνω ή δεν προλαβαίνω τώρα ή άτι κάτι μου έτυχε ας ακυρώσω το ραντεβού. Πρέπει όμως όλοι μας να κατανοήσουμε ότι μια προληπτική εξέταση μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Μια από της σημαντικότερες προλήπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι το τεστ ΠΑΠ ή δοκιμασία Παπανικολάου. Μην ξεχνάμε η πρόληψη σώζει ζωές.

1. Τι είναι το τέστ παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου είναι ο κυτταρολογικός έλεγχος του τραχηλικού επιχρίσματος. Η εξέταση αυτή οδηγεί σε συμπεράσματα για πρό καρκικινικές και καρκινικές αλλοιώσεις.

2. Κάθε πότε γίνεται;

Εξαρτάται από το ιστορικό κάθε γυναίκας. Συνήθως γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά, με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας.

3. Τι ελέγχει το τεστ Παπανικολάου;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα κάνουν τεστ Παπανικολάου για να δουν αν έχουν κάποιο μικρόβιο. Το τεστ δεν είναι μικροβιολογική εξέταση, δεν ανιχνεύει μικρόβια. Ανιχνεύει την κατάσταση των κυττάρων που θα πρέπει να είναι φυσιολογικά. Πραγματοποιείται για να δούμε αλλοιώσεις στα κύτταρα. Αν τα κύτταρα έχουν υποστεί κάποια βλάβη τέτοια, που να οδηγεί σε καρκινικές αλλοιώσεις. Σε προκαρκινικές αλλοιώσεις αρχικά ή για να διαγνώσουμε αν υπάρχει καρκίνος.

4. Πότε γίνεται το τεστ;

Δεν γίνεται τις ημέρες περιόδου. Ιδανικό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθει λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ωοθυλακιορρηξίας.

5. Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν το τεστ δεν πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή, χρήση κολπικής κρέμας ή ταμπόν και να μην έχει γίνει κολπική πλύση. Πριν πάτε στον Γυναικολόγο πάρτε μαζί σας προηγούμενα τεστ Παπανικολάου που ΔΕΝ ήταν φυσιολογικά.

6. Πώς γίνεται;

Η γυναίκα τοποθετείται σε θέση γυναικολογικής θέση. Ο ιατρός πρώτα ελέγχει τα τοιχώματα του τραχήλου και του κόλπου και μετά λαμβάνει τα κύτταρα. Η λήψη των κυττάρων γίνεται με τον εξής τρόπο: Μπαίνουμε στον κόλπο από όπου αφαιρούμε μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου. Μια άλλη στιβάδα από το επίπεδο του τραχήλου της μήτρας, από την εξωτερική του επιφάνεια. Και τρίτον, μία τελευταία στιβάδα κυττάρων, που λαμβάνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι, από την εσωτερική περιοχή του τραχήλου, την ενδοτράχηλο. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται πριν την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση.

7. Νιώθω καλά και δεν έχω καμία ενόχληση. Πρέπει να κάνω το τέστ;

Η απάντηση είναι ναι πρέπει να κάνετε το τεστ. Το τέστ γίνεται προληπτικά. Το τεστ προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ελέγχουμε και αυτές τις περιοχές. Αν μια γυναίκα κάνει περιοδικά και τακτικάτον έλεγχό της είναι αδύνατο να υπάρξει ένας καρκίνος σε επίπεδο τραχήλου και να μην διαγνωσθεί.

8. Πότε παίρνω τα αποτελέσματα του τέστ;

Εξαρτάται το από το εκάστοτε εργαστήριο στο οποίο εστάλει το δείγμα. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε μια βδομάδα.

9. Τι να περιμένω από τα αποτελέσματα της δοκιμασίας Παπανικολάου;

Εάν το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Μετά από ένα χρόνο θα ξανά κάνετε το τέστ. Εάν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά θα σας εξηγήσει και θα σας κατευθύνει ο ιατρός σας, ανάλογα με το αν χρειάζεται θεραπεία ή περεταίρω έλεγχο, όπως κολποσκόπηση, βιοψία κλπ.

10. Ποιές γυναίκες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ Παπανικολάου;

Γυναίκες μετά την ηλικία των 70, που τα τρία τελευταία ετήσια τεστ ήταν φυσιολογικά.
Γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτομή, αλλά όχι για καρκίνο ή προ καρκινικές βλάβες.

11. Έχω αφαιρέσει τη μήτρα μου, πρέπει να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Ναι, αν η μήτρα αφαιρέθηκε εξαιτίας καρκίνου ή προ καρκινικών βλαβών. Ναι, αν αφαιρέθηκε η μήτρα αλλά δεν αφαιρέθηκε ο τράχηλος (υφολική υστερεκτομή). Όχι αν αφαιρέθηκε η μήτρα και ο τράχηλος εξαιτίας καρκίνου ή προ καρκινικών βλαβών.

12. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορώ να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Τα τεστ Παπ μπορούν συνήθως να πραγματοποιηθούν μέχρι την 24η εβδομάδα της κύησης. Η διενέργεια τέτοιων τεστ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής του εμβρύου. Μετά τη γέννα , συνιστάται οι γυναίκες να περιμένουν μέχρι 12 εβδομάδες πριν ξανακάνουν το τεστ καθώς η ,φυσιολογική μετά την τεκνοποίηση φλεγμονή που αναπτύσσεται στον τράχηλο της μήτρας, ενδέχεται να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

13. Τι είναι το Παπ Τεστ υγρής φάσης (thinpreptest);

Είναι μια νέα μέθοδος Παπ τεστ, η οποία έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη του δείγματος και καλύτερη ανάλυση των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες λάθους στη διάγνωση των κυτταρικών αλλαγών. Πρόκειται για την υγρή κυτταρολογική φάση του τεστ Παπ. Tα κύτταρα, δηλαδή, δεν τοποθετούνται σε «πλακάκι», αλλά σε ένα μπουκαλάκι με υγρό. Έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ανίχνευση δυσπλασιών σε σχέση με το συμβατικό τεστ, με αποτέλεσμα να φαίνονται ευκολότερα πιθανές ανωμαλίες των κυττάρων. Tο πιο σημαντικό είναι ότι, στην περίπτωση που εντοπιστεί π.χ. ένας ιός (όπως ο HPV), μπορεί να γίνει τυποποίηση στελέχους από το ήδη υπάρχον υγρό, χωρίς να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί ξανά σε τεστ Παπ. Το μειονέκτημα της μεθόδου ThinPrep Παπ Τεστ είναι το κόστος, που είναι περίπου διπλάσιο από το κλασσικό Τεστ Παπ αν και η σχέση κόστους/αποτελέσματος είναι υπέρ του ThinPrep Τεστ.

Please publish modules in offcanvas position.