ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Morning After Pill

Πρόκειται για τη λεγόμενη επείγουσα αντισύλληψη, όπως αποκαλείται. Είναι όμως ασφαλές;  Πότε ακριβώς μπορείς να το πάρεις;  Έχει παρενέργειες;

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν διακόπτει μια κύηση.  Απλά την αποτρέπει.

Το χάπι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βιασμού ή ακόμη εάν έχει χρησιμοποιηθεί μέτρο προφύλαξης ανεπιτυχώς.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα ένα προφυλακτικό που έχει σπάσει ή η περίπτωση γυναίκας που έχει ξεχάσει να πάρει τα συνήθη αντισυλληπτικά της χάπια.

Το χάπι αυτό έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των εκτρώσεων. Για να είναι αποτελεσματικά τα χάπια αυτά, πρέπει να λαμβάνονται μέσα στις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που έλαβε χώρα η συνουσία που δεν είχε τη δέουσα αντισυλληπτική προστασία.

Συνήθως λαμβάνονται δύο χάπια με 12 ώρες διαφορά. Όσο πιο γρήγορα μετά από τη συνουσία λαμβάνονται τα χάπια, τόσο πιο καλές είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.

Πως δρά το χάπι;  

- Εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο.
- Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.
- Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη διαφορά που έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια της επόμενης μέρας, από το χάπι της έκτρωσης.

Τα αντισυλληπτικά χάπια της επόμενης μέρας, χορηγούνται με επείγοντα τρόπο για να προλάβουν και να αποτρέψουν μια κύηση, ενώ το χάπι της έκτρωσης (Mifeprex, mifepristone γνωστό σαν RU-486) δίνεται για να σταματήσει μια εγκυμοσύνη που έχει αρχίσει και οδηγεί στην αποβολή.

Εξ ορισμού, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι η δράση του περιορίζεται μέχρι να γίνει η σύλληψη. Από τη στιγμή, όμως, που το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευφθεί στη μήτρα, το «χάπι» δεν μπορεί να προσφέρει ή να προκαλέσει τίποτα.  Αν, λοιπόν, υπάρχει ήδη εγκυμοσύνη, τότε το χάπι δεν θα τη διακόψει, καθώς δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή, και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτρωτικό χάπι.
Επίσης, το χάπι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο. Έτσι, ακόμη κι αν το πάρουμε χωρίς να έχουμε γνώση για την εγκυμοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης είναι καλό να προσθέσουμε ότι γυναίκες οι οποίες πήραν το χάπι της επόμενης μέρας αλλά δεν πέτυχε και παρέμειναν έγκυες, τα παιδιά που κάνουν δεν έχουν ανωμαλίες.

 

Πόσο ασφαλές είναι;

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει προγεστερόνη που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αντισυλληπτικά χάπια. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες που έγιναν σε μεγάλο αριθμό γυναικών με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αν η χρήση του χαπιού είναι περιστασιακή, τότε δεν αναφέρονται σοβαρές παρενέργειες εκτός ίσως από λίγο ναυτία. Ωστόσο, αν ανήκεις κι εσύ στις κοπέλες εκείνες που δεν έχουν κανένα μέτρο στη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου και το χρησιμοποιούν αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, ακόμα και μέσα σε 1 μήνα, τότε μπορεί να απορυθμιστεί εντελώς ο μηνιαίος κύκλος και να παρουσιαστούν αιμόρραγίες. Αν παρουσιαστεί εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης (ειδικά σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή εξωμήτριας κύησης).

Please publish modules in offcanvas position.