Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

test pap

Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα, οι οποίες  δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών που είναι σεξουαλικώς ενεργή θα πρέπει να υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.

Το τεστ Παπανικολάου είναι ανώδυνο. Μετά την εξέταση μπορεί να υπάρχει μικρή αιμόρροια που προέρχεται από το σημείο λήψης του δείγματος.

Ξαπλώνεις στην καρέκλα του γυναικολόγου σου σε γυναικολογική θέση. Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός οργάνου, του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό  και στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπάτουλα παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο σου. Το δείγμα, (κολπικό επίχρισμα) εναποθέτεται σε ένα «πλακάκι» οποίο στη συνέχεια γίνεται μικροσκοπική εξέταση από κυτταρολόγους.

 Καλό θα ήταν να γίνεται το τεστ ΠΑΠ μια εβδομάδα μετά το τέλος την έμμηνης ρύσης. 24 ώρες πριν το τεστ δεν θα πρέπει να έχεις σεξουαλικές επαφές. Επίσης 24 ωρες πριν την εξέταση δεν θα πρέπει να τοποθετείς ενδοκολπικές αλοιφές.

Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σου δείχνουν ‘αλλοιώσεις’ είναι φυσικό να ανησυχείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το τεστ Παπανικολάου δεν είναι ένα τεστ για καρκίνο, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για το αποτέλεσμα της φλεγμονής ή της λοίμωξης.

Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση με μικροβιακές αιτίες (μύκητες, αιμόφιλοι,τριχομονάδες, κ.ά.), με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες, φλεμονώδη σαρκία), με ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση)  ακόμα και με φυσικές αιτίες (επαφή, τραυματισμός απο μία γέννα ή μία απόξεση). Ο κύριος όμως λόγος πού εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου και η μεγάλη αξία του για την γυναίκα είναι η ανίχνευση ιών (έρπητα, κονδυλωμάτων) και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται σε αυτούς.

Μπορεί να σου ζητηθεί να κάνεις ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σε παραπέμψουν για μια κολποσκόπηση. Ο γιατρός θα σε συμβουλέψει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και θα είναι σε θέση να απαντήσει οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα έχεις.

Please publish modules in offcanvas position.