Πώς να φροντίσουμε την στοματική υγιεινή.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

dental hygeine

Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών είναι μεγίστης σημασίας τόσο για την υγιεινή όσο και για αισθητικούς λόγους. Θα πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα με υψηλού επιπέδου σχολαστικότητα και καθαριότητα.

Η ανεπαρκής φροντίδα και υγιεινή του στόματος όπως επίσης και οι περιοδοντικές ασθένειες  είναι πηγές δυσοσμίας του στόματος.

Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται καθημερινά, μικρά τεμάχια των φαγητών παραμένουν μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορα βακτηρίδια που δημιουργούν κακή μυρωδιά.

Τα βακτηρίδια ξαπλώνονται πάνω στα δόντια και σχηματίζουν μια άχρωμη αποικία. Εάν δεν καθαριστούν με το βούρτσισμα των δοντιών τότε μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα και τερηδόνα.

Επιπρόσθετα τα βακτηρίδια μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν εστίες μεταξύ των δοντιών και των ούλων και έτσι να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα.

Η υγιείνη του στόματος και των δοντιών είναι πολύ σημαντική διότι:

 • αποµακρύνει τα υπολείµµατα της τροφής και την οδοντική πλάκα.
 • προστατεύει το σµάλτο µέσω εξουδετέρωσης των βλαβερών αντιδράσεων στη στοµατική κοιλότητα.
 • διατηρούν ή να επανακτούν τα δόντια τη φυσική τους λάµψη, µε σεβασµό στην ισορροπία της στοµατικής χλωρίδας.
 • διατηρείται δροσερή η αναπνοή.
 • Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το βούρτσισμα που κρατάει τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή χωρίς να τη φθείρει. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με τις τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών.

Δηλαδή, το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η τεχνική βουρτσίσματος θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη δομή, τη μορφολογία του στόματος και των δοντιών καθώς επίσης το lifestyle, τις συνήθειες και το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο ασθενής χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ:

 1. Να βουρτσίζετε δόντια και ούλα, χωρίς να παραµελείτε το χώρο ανάµεσα στα δόντια, µετά από κάθε γεύµα για 2 - 3 λεπτά µε οδοντόβουρτσα καλυµµένη µε οδοντόκρεµα που µπορεί να είναι: πάστα, τζελ ή σκόνη.
 2. Δεν πρέπει να βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. Είναι λάθος. Στόχος είναι να κολλήσουμε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια απευθείας, τα οποία με τη σειρά τους θα απορροφήσουν συστατικά από αυτή. Ταυτόχρονα, η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μην είναι ικανές να γδάρουν τα δόντια.
 3. Το βούρτσισμα της γλώσσας: Το βούρτσισμα της γλώσσας επιτρέπει την αφαίρεση από την επιφάνειά της, νεκρών κυττάρων, βακτηριδίων και άλλων υπολειμμάτων φαγητού.
 4. Για ιδανικό βούρτσισµα, να κατευθύνετε τη βούρτσα σε γωνία 45ο κατά µήκος του αύλακα ούλων - δοντιών.
 5. Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και τα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσετε να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά παράλληλα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθείρετε τα δόντια σας. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε το χρόνο σας, καθώς δεν καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση.
 6. Να βουρτσίζετε κάθετα από τα ούλα προς τα δόντια, εκτός από τις µασητικές επιφάνειες όπου το βούρτσισµα πρέπει να είναι οριζόντιο.
 7. Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 8. Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας.
 9. Να µην παραµελείτε ποτέ το βραδινό βούρτσισµα.
 10. Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν αρκετά την υγιεινή των ούλων σας.
 11. Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτάκια.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

 1. Να συµβουλεύεστε τακτικά τον οδοντίατρο ώστε να αποφεύγετε τα στοµατο-οδοντικά προβλήµατα ή να τα ελαχιστοποιείτε..
 2. Να κάνετε καθαρισµό 1 ή 2 φορές το χρόνο.
 3. Να μην καταπονήτε τα δόντια και τα ούλα τεµαχίζοντας σκληρές τροφές, κόβοντας κλωστές κτλ.
 4. Μην ξεπλένετε δυνατά το στόμα σας. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν έχετε συνηθίσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2 λεπτά.
 5. Να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 2 με 3 μήνες.
 6. Πίνετε άφθονο νερό: Το ξηρό στόμα προκαλεί κακοσμία. Για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό αλλά όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
 7. Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή ακόμα άλλα εξαρτημάτα ορθοδοντικής, είναι καλό να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου

Please publish modules in offcanvas position.